Välkommen till stallet hos oss på Persö


Är du ny i stallet och vill veta lite mer om hur våra hästar fungerar? Klicka in och läs broschyren Välkommen till stallet för att få mer förståelse hur hästar fungerar och vad man ska tänka på när man vistas i stallet.


Stallet är hästarnas hem.

Därför ska man tänka på att alltid gå i stallet, undvika för mycket stoj och stim och alltid hålla ordning och reda för att undvika olyckor och oroligheter. Med andra ord ska stallmiljön vara lugn och behaglig, för både hästars och ryttares bästa.
Lugn och lågmäld miljö ger både lugna hästar och lugna ryttare, och därmed en säkrare miljö! Därför är det också viktigt att komma i god tid innan din lektion för att du skall slippa stressa när du kommer.


Inför ridlektionen.
Se till att du är rätt klädd när du ska rida. Godkänd hjälm och skor eller stövlar med klack. Barn och ungdomar bör bära säkerhetsväst vid all ridning.

Om du inte har egen hjälm och väst, finns det möjlighet att låna gratis i stallet.


Kom i god tid till lektionen!
Var i stallet minst 20 minuter innan lektionen börjar så att du hinner göra dig och hästen i ordning. Borsta hästen ordentligt och se till att du har hjälm, väst och spö innan du börjar sadla och tränsa.
Tänk på att uppsittning och avsittning ingår i lektionstiden, så var färdig att gå ut till ridhuset i tid. Justera gärna stiglädren redan i stallet medan du väntar.


Efter din lektion.

När du har avslutat din lektion är det viktigt att du sköter om både din häst och dens utrustning. Borsta av din häst ordentligt, svampa av om det behövs och kratsa ur hovarna. Schabrakets undersida borstar du av från hår och smuts, bettet som hästen har haft i munnen tvättar du av ordentligt så det inte är någon smuts kvar. Putsa gärna av både träns och sadel med sadeltvål innan du hänger tillbaka det på sin plats.